Καλάθι
Βαμβακερά

Ιδιαίτερα ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αν αναγράφεται, επιτρέπεται η χρήση λευκαντικού. Για τα χρωματιστά βαμβακερά, να χρησιμοποιείτε λευκαντικό ασφαλές για τα χρωματιστά υφάσματα. Επειδή τα βαμβακερά είναι αρκετά ανελαστικά, τσαλακώνουν εύκολα και χρειάζονται συχνό σιδέρωμα.

Για τα βαμβακερά, χρειάζεται υψηλότερη θερμοκρασία για το στέγνωμα και περισσότερος χρόνος στεγνώματος από τις λιγότερο απορροφητικές ίνες. Τα βαμβακερά δεν καίγονται εύκολα και μπορούν να σιδερωθούν με καυτό σίδερο.

Μάλλινα

Πλένονται στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Συστήνεται το στεγνό καθάρισμα για αποφυγή ”παραμόρφωσης” του ρούχου. Απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης. Να χρησιμοποιείτε πάντα ατμό όταν σιδερώνετε το μάλλινο στη ρύθμιση του σίδερου για τα μάλλινα. Το μάλλινο δε χρειάζεται να στεγνώσει τελείως κατά το σιδέρωμα. Εάν είναι δυνατόν, να σιδερώνετε από την ανάποδη του υφάσματος. Εάν πρέπει να σιδερώσετε το ρούχο από την καλή, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι κατά το σιδέρωμα για να μη γυαλίζει το ρούχο. Να ανασηκώνετε και να κατεβάζετε το σίδερο πάνω στο ρούχο, αντί να το μετακινείτε προς τα εμπρός και πίσω. Αποφύγετε την αποτύπωση λεπτομερειών του εσωτερικού του υφάσματος, τοποθετώντας ένα κομμάτι καφέ χαρτί ή ένα χαρτομάντιλο κάτω από τις πτυχές, τις ραφές ή τις πένσες.Να φοράτε τα μάλλινα ρούχα σας με διαλείμματα 24 ωρών. Κρεμάστε τα σε προσχηματισμένες και παραγεμισμένες κρεμάστρες, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα ρούχα. Συνήθως, τα μάλλινα χάνουν τις ζάρες και επιστρέφουν στο αρχικό τους σχήμα. Διπλώνετε τα πλεκτά.Εάν το μάλλινο βραχεί, στεγνώστε το ρούχο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από τη θέρμανση. Να αφαιρείτε αμέσως τα σημάδια και τους λεκέδες.

Polyester

Ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Πλύσιμο με χλιαρό νερό και σιδέρωμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Τα περισσότερα πολυέστερ ρούχα πλένονται στο πλυντήριο και στεγνώνονται. Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και προσθέστε κάποιο μαλακτικό στο τελικό ξέβγαλμα. Να στεγνώνετε σε χαμηλές θερμοκρασίες και να βγάζετε τα ρούχα από το στεγνωτήριο μόλις τελειώσει ο κύκλος του στεγνώματος.

Μεταξωτά

Μόνο τα προπλυμένα μεταξωτά πλένονται, γι΄αυτό είναι σημαντικό να κοιτάτε την ετικέτα! Γενικά, το στεγνό καθάρισμα είναι προτιμότερο επειδή τα απορρυπαντικά και οι βαφές από άλλα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μεταξωτό ύφασμα. Για τα μεταξωτά που πλένονται, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας. Τα ρούχα χωρίς φόδρα ή διακοσμήσεις μπορούν να πλυθούν στο χέρι με μαλακή σαπουνάδα και χλιαρό νερό. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ χλώριο στα μεταξωτά. Για να αποθηκεύσετε τα μεταξωτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προστατέψτε τα από το φως, τον αέρα και τα έντομα.

Ακρυλικά

Για τα ακρυλικά ρούχα επιτρέπεται είτε το πλύσιμο, είτε το στεγνό καθάρισμα. Όταν τα πλένετε στο πλυντήριο, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και προσθέστε κάποιο μαλακτικό στον τελευταίο κύκλο του ξεβγάλματος. Στεγνώστε σε χαμηλή θερμοκρασία. Βγάλτε τα ρούχα από το στεγνωτήριο μόλις στεγνώσουν. Πλένετε τα ευαίσθητα ρούχα στο χέρι με ζεστό νερό. Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να μειωθεί αν χρησιμοποιείτε κάποιο μαλακτικό κάθε τρία ή τέσσερα πλυσίματα. Στραγγίστε απαλά το νερό, ισιώστε ή τινάξτε τα ρούχα και στεγνώστε τα σε μια κρεμάστρα. Τα σουέτερ πρέπει να στεγνώνουν σε οριζόντια θέση. Εάν χρειάζεται σιδέρωμα, να χρησιμοποιήσετε χλιαρό σίδερο.

Λινά

Ορισμένα λινά πλένονται, ενώ άλλα χρειάζονται στεγνό καθάρισμα μόνο, γι΄αυτό να ελέγχετε προσεκτικά την ετικέτα. Τα λινά που πλένονται, όπως μαντήλια και λινά ρούχα, πλένονται εύκολα και μαλακώνουν με τη χρήση. Τα λευκά λινά πρέπει να στεγνώνουν στον ήλιο αν γίνεται, για να διατηρήσουν έτσι τη λευκότητά τους. Σε γενικές γραμμές, το στεγνό καθάρισμα συστήνεται για τις λινές κουρτίνες, τα λινά καλύμματα επίπλων και τα λινά διακόσμησης. Τα λινά χρειάζονται συχνό σιδέρωμα, εκτός κι αν έχουν υποστεί επεξεργασία κατά του τσαλακώματος. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο εφόσον το ύφασμα περιέχει 100% το αναγραφόμενο υλικό κατασκευής. Σε αντίθετη περίπτωση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας.